Anya-naplója

Hogyan főzzünk lekvárt cukortakarékosan?

A legfontosabb, hogy készülj rá lelkileg. Amint megtudják az emberek, hogy lekvárt készülsz főzni, mindenki azzal fog bombázni, hogy hány órán át főzte, hogy az pont olyan finom és sűrű lett, ahogy annak lennie kell.

A boltos csúnyán néz rád, mikor megveszed a rakat 3:1-ben lekvárfőzős port. De kinek van ideje órákig kevergetni a lekvárt? Így legalább megmarad benne a vitamin, mert nem főzöd órák hosszat.

De térjünk rá a lényegre:

Hozzávalók:

-Egy láda barack (lehetőleg eső után szedd, hogy sokáig tartson megmosni).

-Némi cukor

-3:1-ben befőző por

-és a legfontosabb: egy nyűgös kétéves gyermek, aki nem volt hajlandó aludni délután az oviban.

Szerencsére már megmostam a barackot, mire a csöppséget elhoztam az oviból. Ki is volt magozva. Már csak fel kellett tennem főni.

Összeadva a gyümölcs 10.5 kg lett mag nélkül.

Szóval, ha cukortakarékosan akarod főzni, végy egy fazekat. Ebbe belefér 3 kg barack. Végy még egy fazekat. Ebbe is csak 3 kg fér bele. Tedd fel a tűzhelyre.

Valamit kéne kezdeni a maradékkal, hogy legalább nagyjából egyszerre készüljön el az egész.

A spájz mélyében találtam egy jó nagy fazekat. Ebbe tettem a maradék 4,5 kg barackot. Mivel a három fazék nem nagyon akart elférni a tűzhelyen fogtam az egyiket, és beleborítottam a nagyfazékba. Itt már keverednek  a kilók egymással.

Most van egy fazék 3 kg, és egy fazék 3+4,5 kg barack. Egy kis matek. Nem igényel nagy fejszámolást, de mikor hisztis melletted a gyerek ez sem megy túl egyszerűen. Mikor csend volt, odakészítettem a fazekak mellé a tasakokat (3:1-ben por).

A dolgot megnehezíti, hogy az a fajta befőző, amit én vettem 1,5 kg gyümölcs, és 250 g cukorhoz való. A kisfazékba bele is tettem a cukrot. Kicsit savanyúnak találtam, ezért kiegészítettem kilónként 30 dekára. Nem tudom mennyire tudod követni, de ha te is úgy látod, mint én, akkor garantált a siker, hogy megmaradjon egy csomó cukor. Addig-addig számoltam, miközben hol ez- hol az kellett a lányomnak, míg végül a nagyfazékba is csak a 3,5 kg-hoz való cukrot raktam hozzá.

Na most, a legjobb, ha erre akkor döbbensz rá, mikor már üvegben van a lekvár, szépen letakarva. Mikor minden elkészült, és nekiláttam elpakolni, furcsa volt, hogy mi ez a sok cukor az asztalon? És miért van 3 csomag por megmaradva. Na, akkor jöttem rá a bakira.

Így spóroltam 2 kg cukrot. Visszaönthettem volna az üvegből az egészet, de már se energiám, se kedvem nem volt hozzá.

Mindezek után jöhet a jól megérdemelt pihenés:

Másnap reggel a lánykám jóízűen kanalazta a maradék lekvárt, ami már nem fért bele az utolsó üvegbe.

-Fijom, nagyon fijom. – mondta, és még bólogatott is hozzá.

 

 

Szeretettel: Edi

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Látogass meg a facebookon és az instagrammon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share via
Copy link
Powered by Social Snap