Anya-naplója

Hisztis gyermek

Sok dolgom van a hiszti szörnnyel, sajnos. Hármaskám ugyanis nagyon, nagyon hisztis. Túltesz a másik kettőn együttvéve. Talán azért, mert ő a legkisebb, talán azért, mert valakitől “örökölte” – egyébként ezt a legegyszerűbb ráhúzni a gyerekre.

Nagyon nehéz kezelni, jól kezelni a hisztit. Nem mondom, hogy én tudom, hogyan kell, de az tény, hogy rátaláltam egy módszerre, ami nekünk bevált.

Sok-sok türelem kell hozzá, és még így is van, hogy hosszú perceken keresztül hallgatom, ahogy hisztizik.

Ilyenkor nem utasítom el, nem zárom be egy szobába, hiszen, ha belegondolok, azért megy a hiszti, mert akar valamit. Ha bezárom, és magára hagyom, sokkal rosszabb. Félelmet keltek benne. (hozzáteszem, soha nem zártam be) Tudom, hogy fél. Éjjel is a sötétben.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor átölelem, felveszem, simogatom. Halkan beszélek hozzá. Próbálom elterelni a figyelmét. Néha nagyon hamar sikerül, máskor hosszú percekig tart, de mindig eredményes. Végül mindig találunk valamit, ami érdekesebb, mint az eredeti volt, amiért beindult a hiszti.

Nem mondom, volt már olyan is, hogy sokára jutottam oda, hozzáfogjak “kezelni”. Mikor az oviból végigsírja a hazavezető utat, na, az maga a pokol. Olyankor nem állok meg, csak tekerek haza, minél gyorsabban csukjam magunk után a kaput. Legfőképp azért nem állok meg, mert mindig föl van pakolva a bicajom. Itthon aztán jöhet a jól bevált módszer.

És nálunk nem csak amolyan nyöszörgés van, mint amit látok néhol. Az anyuka pedig panaszkodik, hogy milyen hisztis a gyereke. Anyukám addig, míg nem volt szemtanúja egy ilyen gyönyörűséges kitörésnek, el sem tudta képzelni, hogy ez a lány ilyet is tud.

Télen történt az eset, tőlük hazafelé jövet. Nem akarta drága öltözni. Nagy nehezen ráadtuk a kabátot, lefektettem a padlóra, mire rákerült az egyik cipő, addig hempergett, hogy lejött róla a kabát. Lehetetlen volt mindent ráadni. Dobált magát, ordított. Na, annak az lett a vége, hogy a hónom alá kaptam, és kivittem az autóba. Mire elhaladtunk 200 m-t semmi baj nem volt.

Egy kis versike, ami mindent elmond: Hisz Ti

Ha tetszik a módszer, látsz benne fantáziát, próbáld ki!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share via
Copy link
Powered by Social Snap