Receptek,  reggelik

Zabkása

A recept eredeti neve: mákos zabkása zabkorpából

Kicsit eltértem tőle. Gondoltam, megfelezem, az egyik fele lesz csak mákos, a másik pedig diós-barackos. A felezésre azért kellett sort keríteni, mert egyeske nem szereti a mákot. Ketteske se szerette régebben, amíg nagyon kicsi volt, és amíg le nem bukott.

Történt ugyanis, hogy egyszer régen, mikor még ketteske óvodás volt, kaptam Erzsi óvó nénitől egy fényképet. Imádtam, hogy rengeteget fotóz az oviban, és a képeket rendszeresen el is küldte emailben. Így egyeskéről és ketteskéről is sok képünk van az ovis napokról.

Na, de visszatérve a lényegre, amit a kép ábrázol. Ketteske önfeledtem falatozza a mákos nudlit! Na, mondom! Most lebuktál drága kislányom! Eddig csak azért nem ette a mákot, mert a tesó sem szereti. Az oviban meg szépen falatozza. Azóta nincs párdon! Bizonyítékom van, hogy ketteske szereti a mákot.

Végül nem lett mákos zabkása, mert nem volt itthon mák (pedig kellett volna) és nem akartam még egyszer boltba menni. Egyszer már visszamentem (szakadó esőben), mert elmaradt az élesztő.

Mák helyett lett körte. Még tavaly raktam üvegekbe. Idő hiányában “ivólevet” készítettem belőle. (Később ezt is leírom, hogy hogyan készült.) Olyan sűrű lett, hogy alig jön ki az üvegből. Ezt tettem a kásába.

A barackot sárgabarack lekvárral helyettesítettem, a diót késsel apróra vágtam.

És kijelenthetem, hogy imádjuk!

A mennyiséggel viszont óvatosan! Vacsi után muszáj volt megkóstolnom mindkét félét. Igaz, hogy csak egy-egy kanállal ettem, de majd szétpukkadt a hasam.

Leginkább reggelire javaslom!

A recept majdnem lemaradt! Szilvi konyhájában találtam.

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabkorpa
  • 1 l rizstej
  • 2-3 ek nyírfacukor
  • 8 dkg darál mák
  • 2-3 marék málna/eper vagy más gyümölcs

Elkészítése:

  1. Keverd el a zabkorpát a rizstejjel (vagy fele-fele arányban vízzel és rizstejjel) és a nyírfacukorral.
  2. Addig főzd, amíg fel nem forr. Kicsit még folyós lesz a végén, de ha kihűl, olyan állaga lesz körülbelül, mint a tejbegríznek.
  3. A zabkása egy részét még melegen öntsd egy üvegtálba.
  4. Szórd rá a zabkására a darált mákot, majd szórd meg a málnával.
  5. Öntsd rá a zabkása másik felét is.
  6. A mákos zabkását hagyd kihűlni. Már ha kibírod…

Készülhet mirelit gyümölcsből, ill. mák helyett használhatsz diót, kókuszt is.

Jó étvágyat!

Szeretettel: Edi

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Látogass meg a facebookon és az instagrammon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share via
Copy link
Powered by Social Snap